Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

8. Οπου ο Μανώλης γίνεται αόρατος

Είναι κάτι μέρες που ο Μανώλης δένει σφιχτά ένα μαντίλι στα μάτια του, φορά ωτοασπίδες και ξεχύνεται στους δρόμους. Να μη βλέπει, να μην ακούει. Δεν αποφεύγει τα ατυχήματα, συγκρούσεις με περαστικούς, τυχαίες αγκαλιές και ανθρώπινη επαφή, που ακόμη, κάπως, δυστυχώς, την έχει ανάγκη. Συχνά σκοντάφτει, πέφτει, ξανασηκώνεται, τον χτυπάνε αυτοκίνητα, μα ξανασηκώνεται και συνεχίζει. Δεν βλέπει, ούτε ακούει κανέναν που να τον βρίζει, πού πας τρελέ, πόσο μαλάκας είσαι; Στη γειτονιά τον έχουν μάθει κι έχουν το νου τους, μην πάθει κάνα κακό ο Μανώλης.
Παλιότερα φορούσε έναν μανδύα κι ένα δαχτυλίδι και έβγαινε στους δρόμους αόρατος. Στα μαγαζιά, αόρατος ων, έπαιρνε ό,τι του γυάλιζε στο μάτι, έμπαινε στα δοκιμαστήρια των καταστημάτων ρούχων και χάζευε τα κορίτσια. Μια, δυο, τρεις, τον τσιμπήσανε οι μπάτσοι. Τον στείλαν στο γιατρό. Ο γιατρός τού είπε ότι τέτοιοι μανδύες, τέτοια δαχτυλίδια, δεν υπάρχουν και ότι, όταν τα φορά, δεν είναι αόρατος πραγματικά. Τον έβαλε να τα φορέσει και να κοιτάξει το είδωλό του στον καθρέφτη. Το είδωλό του στον καθρέφτη τον κορόιδεψε, Μανώλη, συγκεντρώσου, τι παλαβομάρες είν' αυτές, να πιστεύεις σε μανδύες και σε δαχτυλίδια που σε κάνουν αόρατο, δεν είσαι πια παιδί, έχεις γίνει κοτζάμ άντρας!
Ξεφορτώθηκε τον μανδύα, που ήταν παλιό στρατιωτικό μπουφάν από τις ειδικές δυνάμεις, πέταξε και το δαχτυλίδι, που η βέρα του που τη φορούσε από τότε που ήταν παντρεμένος. Αποφάσισε, αφού ήταν αδύνατον να γίνει αόρατος και να μην τον βλέπουν οι άλλοι, να μη βλέπει αυτός τους άλλους. Έτσι άρχισε να φορά μαντίλι και ωτοασπίδες. Κι έτσι κυκλοφορεί στους δρόμους.
Ο Μανώλης έχει σκοπό. Δεν τα κάνει όλα αυτά τυχαία. Σου φαίνεται τρελός. Αλλά δεν είναι. Ο Μανώλης προετοιμάζεται για τη ζωή δίχως τους άλλους. Κάνει προπόνηση για όταν έρθει εκείνη μέρα που θα έχουν φύγει όλοι. Για αυτό δεν έχει φίλους και όσους είχε κάποτε τους παράτησε, μην τον παρατήσουν πρώτοι αυτοί. Ή που θα φεύγαν όλοι και θα τον αφήναν μόνο του ή θα πετύχαινε το σχέδιο του Αργυρίου, που είχε πάει να ασχοληθεί με τα ροδάκινά του, Κύριος οίδε με τι τα ψεκάζει πριν τα διοχετεύσει στην αγορά, για την εξόντωση του παγκόσμιου πληθυσμού ή -ήταν ένα ενδεχόμενο κι αυτό- θα γινόταν πυρηνικός όλεθρος, καταστροφή, κι ως κατσαρίδα μόνον ο Μανώλης θα επιζούσε. Όπως κι αν έχει, ο Μανώλης πρέπει να είναι έτοιμος. Να ζει χωρίς κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου